Naturalna witamina C dla seniorów to ważny składnik, który należy wziąć pod uwagę podczas komponowania codziennej diety. Ma szereg cennych właściwości, jej niedobór powoduje poważne problemy zdrowotne, a organizm ludzki niestety nie jest w stanie wytworzyć jej sam. Już dziś podpowiadamy, jakie są naturalne źródła witaminy C w diecie seniora!
Naturalna witamina C dla seniorów – właściwości
Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie i znajduje szereg zastosowań zarówno w medycynie, kosmetyce jak i przemyśle. My zajmiemy się dziś właściwościami witaminy C w diecie seniora.
Osoby starsze są w szczególności narażone na choroby, onkologiczne, układu krążenia, neurodegeneracyjne, problemy z ciśnieniem, odpornością, depresję, cukrzycę.
Z tego powodu szczególnie ważne właściwości naturalnej witaminy C dla seniorów to m.in.:
- Wzmacnianie odporności – zmniejsza zmęczenie, zwiększa aktywność białych krwinek, zapobiega replikacji wirusa;
- Poprawianie przepływu krwi – sprawia, że naczynia krwionośne nie są uszkadzane przez reaktywne formy tlenu;
- Zapobieganie dysfunkcjom układu krwionośnego, w tym miażdżycy – poprawia syntezę kolagenu i nie pozwala na odkładanie się płytki miażdżycowej;
- Zmniejszanie ryzyka powstawania choroby Alzheimera (badania) – poprawia funkcje poznawcze, zmniejsza ryzyko powstawania reaktywnych form tlenu;
- Łagodzenie stanów depresyjnych – wspomaga wydzielanie oksytocyny, a odpowiedni jej poziom jest niezbędny do przekształcenia neurotransmiterów, które to jest zaburzone podczas depresji;
- Obniżanie ciśnienia krwi;
- Zapobieganie i wspomaganie leczenia raka – witamina C jest bardziej toksyczna dla komórek nowotworowych niż zdrowych komórek, zapobiega także powstawaniu niektórych nowotworów lub zwiększa szanse na przeżycie podczas innych;
- Zapobieganie cukrzycy – wpływa na obniżenie poziomu glukozy, chroni przed retinopatią cukrzycową, hamuje produkcję substancji odpowiedzialnych za zwiększanie poziomu cukru we krwi.
Seniorze! Pamiętaj jednak, że zanim zaczniesz przyjmować jakiekolwiek leki czy suplementy zawsze skonsultuj się z lekarzem!
Naturalna witamina C dla seniorów – prawo- czy lewoskrętna?
Chcielibyśmy w tym miejscu rozprawić się ze słynnym mitem prawoskrętnej i lewoskrętnej witaminy C. Nie istnieje coś takiego. Owszem, witamina C to kwas L-askorbinowy (L od łacińskiego leavus, czyli lewy), dotyczy to jednak konfiguracji atomów, a nie skręcalności optycznej substancji. W rzeczywistości, witamina C jest prawoskrętna pod względem optycznym, natomiast kwas askorbinowy lewoskrętny nie jest witaminą i nie posiada pozytywnych właściwości dla ludzkiego organizmu.
Przy następnych zakupach suplementów z witaminą C weź więc pod uwagę, że ogłaszanie jej „lewoskrętności” to tylko chwyt marketingowy, mający zazwyczaj na celu zawyżenie ceny produktu.
Niedobór witaminy C wśród seniorów
Niedobór witaminy C u seniora, a także każdej innej osoby, to bardzo niekorzystna dla organizmu sytuacja. Może się pojawić u osób stosujących specjalne diety przy chorobach żołądkowo-jelitowych, a także u seniorów palących papierosy, nadużywających alkoholu, po zabiegach, urazach, przy przyjmowaniu kwasu acetylosalicylowego w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.
Objawia się poprzez:
- Szybkie męczenie się;
- Senność;
- Bóle mięśniowo-stawowe;
- Powstawanie siniaków;
- Krwawienie dziąseł;
- Brak odporności;
- Problemy z gojeniem się ran;
- Mikrowylewy;
- Łamliwość kości;
- Brak apetytu.
Niedobór witaminy C często wiąże się także z niedoborem żelaza i niedokrwistością, a ta w stadium zaawansowanym może już prowadzić do stanu zagrożenia życia. Z tego powodu warto dbać o odpowiedni poziom witaminy C w diecie seniora. My rekomendujemy szczególnie źródła naturalne.
Naturalna witamina C dla seniorów – zalety
Dostarczanie właściwej dawki witaminy C w diecie ma szereg zalet. Przede wszystkim, razem z nią dostarczamy szereg innych cennych substancji odżywczych z owoców i warzyw. Po drugie, staramy się zbilansować dietę i mimowolnie unikamy niezdrowego jedzenia, zamiast uciszać wyrzuty sumienia suplementami diety. Poza tym, produkty bogate w witaminę C, spożywane razem z mięsem i innymi źródłami żelaza sprawiają, że ten składnik lepiej się wchłania, co może stanowić świetną profilaktykę niedokrwistości.
Zobacz też jaki glukometr bezpaskowy wybrać i kupić.
Źródła naturalnej witaminy C dla seniorów
Aby dostarczyć właściwe ilości naturalnej witaminy C dla seniorów, musimy zadbać o odpowiednie zbilansowanie diety. Szczególnie chętnie powinniśmy sięgać po produkty będące dobrymi źródłami witaminy C:
- Papryka żółta i czerwona;
- Czarna porzeczka;
- Dzika róża;
- Rokitnik;
- Czarna porzeczka;
- Natka pietruszki;
- Brukselka;
- Kalafior;
- Szpinak;
- Brokuł;
- Owoce cytrusowe;
- Pomidory;
- Kapusta.
O dziwo, jednym z ważniejszych źródeł witaminy C w diecie Polaków są… ziemniaki. Nie, nie dlatego, że zawierają jej tak dużo, bo do rekordzistów jest im naprawdę daleko, ale dlatego, że jemy ich bardzo dużo w skali tygodnia. Mimo wszystko, zachęcamy do sięgania po pozostałe produkty z listy. Pamiętaj jednak, żeby ostrożnie obchodzić się z obróbką cieplną, która pozbawia żywność szeregu cennych składników, w tym witamin. Aby zapobiec temu negatywnemu efektowi, proponujemy spożywanie surowych warzyw i owoców lub opcjonalnie zakup wolnowaru.
Suplementacja witaminy C – czy warto?
Myśląc o witaminie C w kontekście seniorów, warto sobie odpowiedzieć na pytanie, czy warto suplementować ten składnik odżywczy. Naszym zdaniem jeśli już zamierzamy to robić, to koniecznie z głową. Oczywiście najlepszym źródłem witamin i minerałów jest zbilansowana dieta, ale starszym osobom czasem trudno o to zadbać, wtedy suplementacja może się okazać niezbędna. Pamiętajmy, by:
- Stosować preparaty z możliwie krótkim składem;
- Nie przedawkować witaminy C, by nie doprowadzić do kamicy nerkowej lub dny moczanowej.
Naturalna witamina C dla seniora – podsumowanie
Jeśli jesteś seniorem lub seniorką, zadbaj o dietę zróżnicowaną, bogatą w produkty z naszej listy. Jeśli masz w rodzinie starsze osoby, porozmawiaj z nimi na temat tego, jak ważna jest naturalna witamina C w ich diecie. To składnik, który opóźnia starzenie się komórek, zapobiega infekcjom lub przynajmniej skraca ich czas, pozwala na profilaktykę nowotworów, cukrzycy i innych schorzeń, dzięki czemu znacznie wydłuża życie i poprawia jego jakość.